Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


Channel Description:

een eigenzinnige blik op de literatuur

older | 1 | 2 | 3 | (Page 4) | 5 | 6 | newer

  0 0

  Inmiddels ben ik dan ook weer thuis, waar ik verder werk aan mijn wederopstanding, en Esther zoveel mogelijk tot last ben: van de arts moest ik grenzen opzoeken. Aan de zomer schijn ik niet veel gemist te hebben. Goed nieuws in het Dagblad van het Noorden: schrijver Jean Pierre Rawie schrijft over zijn herstel nadat hij begin juli getroffen was... Lees verder »

  0 0
 • 09/03/11--03:05: Foto: Manuscripta 2011
 • Zie de foto op Flickr. Vandaag begint Manuscripta in Amsterdam. De zaterdag is al uitverkocht, maar morgen is er nog plek op het enorme terrein van de Westergasfabriek. Het wordt nog wel flink kiezen, want Mies Bouman staat geprogrammeerd tegenover Arthur Japin, Erwin Mortier en Jan Siebelink terwijl elders F. Starik met zijn poule de doods de tent afbreekt. Maandag... Lees verder »

  0 0

  Komende maandag wordt de ‘tiplijst’ van de AKO Literatuurprijs weer bekend gemaakt. Voorafgaand aan die lijst hebben de AKO Literatuurprijs en de Selexyz Debuutprijs bekend gemaakt dat de uiteindelijke uitreiking zal plaatsvinden tijdens een gezamenlijke bijeenkomst op 31 oktober in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Vorig jaar won David van Reybrouck de AKO Literatuurprijs met Congo en Franca Treur met Dorsvloer... Lees verder »

  0 0

  Op Manuscripta zijn zondagochtend de genomineerden bekend gemaakt voor de NS Publieksprijs. • Bonita avenue van Peter Buwalda • Congo van David Reybrouck • Déjà vu van Esther Verhoef • Vaslav van Arthur Japin • Wij zijn ons brein van Dick Swaab • Zomerhuis met zwembad van Herman Koch Arthur Japin en Herman Koch wonnen al eerder deze prijs. Op... Lees verder »

  0 0

  Op Manuscripta is zojuist bekend geworden welke boeken op de ‘tiplijst’ staan voor de AKO Literatuurprijs 2011. Thomas van Aalten – De schuldigen (Nieuw Amsterdam) Gerbrand Bakker – De omweg (Cossee) Henk Boom – De Grote Turk (Athenaeum-Polak & Van Gennep) Jeroen Brouwers – Bittere bloemen (Atlas) Peter Buwalda – Bonita Avenue (De Bezige Bij) Marco Daane – Het spoor... Lees verder »

  0 0
 • 09/05/11--03:38: Reportage: Manuscripta 2011
 • Gisteren vierden we samen met literair Nederland op Manuscripta de opening van het nieuwe boekenseizoen. Met ‘we’ bedoel ik Coen Peppelenbos, hoofdredacteur van dit eigenzinnige weblog, Roos Custers, hoofdredacteur van de papieren Tzum en ondergetekende. ‘(…) laat het hele nieuwe boekenseizoen als een lawine over je heen komen. Verpletter jezelf,’ schreef Eppo van Nispen (directeur van de CPNB) in het programmaboekje. Nou,... Lees verder »

  0 0

  Op haar weblog Het Extra Orgaan gaat schrijfster Marjolijn Februari in op de commotie die is ontstaan over reis van Nederlandse schrijvers naar de Boekenbeurs in China. Vooral Marcel Möring en P.F. Thomése krijgen er van langs. Februari plaatst vijf kanttekeningen. Over Möring: Marcel Möring lijkt te denken dat je automatisch gelijk hebt als je anderen beticht van kwalijke motieven.... Lees verder »

  0 0

  Met zes spotjes laten BN’ers (waaronder één BV’er) weten voor welk boek zij zullen stemmen bij de NS Publieksprijs. Paul Witteman prijst Wij zijn ons brein van Dick Swaab aan, Joop van den Ende Vaslav van Arthur Japin, Jeroen van Inkel D’eja vu van Esther Verhoef, James Worthy Zomerhuis met zwembad van Herman Koch, Guy Verhofstadt Congo van David van... Lees verder »

  0 0

  De nominaties voor de meest pretigieuze Engelse Literatuurprijs zijn zojuist bekend gemaakt: Julian Barnes – The Sense of an Ending Carol Birch – Jamrach’s Menagerie Patrick deWitt – The Sisters Brothers Esi Edugyan – Half Blood Blues Stephen Kelman – Pigeon English A D Miller – Snowdrops

  0 0

  In een eerder stukje, Detective, schreef ik over mijn zoeken naar de herkomst van een citaat van E. du Perron. De betreffende zin – ‘de sterke kus der ongewassen tanden’ – was ik ooit tegengekomen in een kronkel van Simon Carmiggelt en had ik vervolgens overgenomen in mijn roman Geen zomer meer. Mijn naspeuringen bleven zonder resultaat, wat het stukje... Lees verder »

  0 0

  IJskoud vuurwerk In het werk van Alan Hollinghurst speelt de manier waarop het verleden van invloed is op het heden een prominente rol. In The Swimmingpool Library (1988) wordt het leven van de jonge hedonist William Beckwitz bijvoorbeeld gespiegeld aan de geschiedenis van de bejaarde Lord Nantwich, die vanwege homoseksualiteit nog in de gevangenis heeft gezeten. Door zijn tweede roman... Lees verder »

  0 0

  De biograaf van F.B. Hotz, Aleid Truijens bij De Wereld Draait Door. Maarten ‘t Hart die de schrijver kende, zit ook aan. Met beelden van F.B. Hotz.

  0 0
 • 09/10/11--01:44: Foto: Arie Boomsma
 • Manuscripta: Arie Boomsma, originally uploaded by coen peppelenbos. Voor de Arie-watchers was het wel even wennen afgelopen zondag op Manuscripta; dat kale hoofd en die enge baard. We hebben liever de haargroei zo hoog mogelijk. Maar we kwamen niet voor Arie Boomsma alhoewel een vrouw op de eerste rij onophoudelijk foto’s maakte van de tv-persoonlijkheid en niet van de drie dichters... Lees verder »

  0 0

  Portret van dichter Mischa Andriessen door Arjen Nolles.

  0 0

  Literatuur na 9/11 Dit jaar is het tien jaar geleden dat een aantal idioten besloot om vier vliegtuigen te kapen. Eén vliegtuig stortte neer in de staat Pennsylvania (vlucht 93) doordat de terroristen werden overmeesterd en zoals bekend vlogen twee vliegtuigen in de Twin Towers en één in het Pentagon. Vlak na deze aanslagen publiceerden enkele intellectuelen opinie-artikelen waarin ze... Lees verder »

  0 0

  Al op de dag van verschijnen was het nieuwe boek van Erwin Mortier, Gestameld liedboek getiteld, aan een herdruk toe. Afgelopen vrijdag lag het boek in de boekhandels, de eerste druk kende een oplage van 20.000 exemplaren. Het boek, waarin Mortier openhartig vertelt over de Alzheimer bij zijn moeder, kreeg afgelopen weekend veel aandacht in kranten en op televisie. Zo stond op vrijdag... Lees verder »

  0 0

  Dat de schrijver Michel Houellebecq er een kluizenaarsbestaan op nahoudt, was bekend. In zijn laatste roman, De kaart en het gebied, werd dat weer eens zichtbaar. In deze roman voert de schrijver zichzelf als personage op, wonend in zijn kluizenaarswoning in Shannon, Ierland. Maar nu blijkt de Franse schrijver spoorloos te zijn verdwenen. Eigenlijk zou Houellebecq gisteren aankomen in Amsterdam om in... Lees verder »

  0 0

  Zoals in mijn stukje van vorige week te lezen staat, bloemleesde C. Buddingh’ in Het gevleugelde hobbelpaard een gedicht van E. du Perron in een versie die afwijkt van de door Du Perron in zijn bundels Het Boozige Boekje en Poging tot afstand gepubliceerde tekst: ‘de diepe kus der ongewassen tanden’ is bij Buddingh’ een ‘sterke kus’ geworden; daarnaast heet... Lees verder »

  0 0

  Drie jaar na de vorige boycot heeft internetwinkel Bol.com opnieuw besloten een groot deel van de boeken van uitgeverij Lemniscaat op zijn website te boycotten. Bol.com wil op deze manier de uitgeverij onder druk te zetten om hen extra korting te geven bovenop de gebruikelijke korting van het Centraal Depot die voor alle boekhandels geldt. De vorige boycot riep een... Lees verder »

  0 0

  In het muziekkoepeltje uit De Koperen Tuin.

older | 1 | 2 | 3 | (Page 4) | 5 | 6 | newer